Ingrijire Ixora Coccinea

Voi scrie cateva cuvinte, despre aceasta planta foarte frumoasa si destul de pretentioasa. Creste sub forma de arbust si are flori ca niste stelute, grupate in inflorescenta. Culoarea florilor este roz somon la planta mea .Pe net am vazut foarte multe culori. La maturitate, fiecare lastar formeaza  buchet de flori.

Scriu din experienta mea cu ea; achizitionata fiind acum cca 3 ani.

Am cumparat un exemplar superb, adus din Olanda. Era plina de boboci si de lastari vigurosi, cu frunze de un verde intens. Nu am poze cu ea la cumparare. Ma deranja ghiveciul care era foarte mic. Am hotarat sa-l schimb. Am replantat-o in pamant pt. acidofile. Aceasta, a fost prima greseala. Planta pierdea frunzele si florile ajungand ca un ciot. In timp am invatat despre ea, observand cum raspunde la conditiile oferite de mine.

GHIVECI – Avand radacini firave, nu trebuie folosit ghiveci foarte mare.Se schimba cand radacinile ies prin orificiile de pe baza ghiveciului. Ghiveci de plastic si cu multe orificii  de scurgere a  apei.

PAMANT – Folosesc pt ea un pamant amestec .Este format din pamant bun de gradina, pamant pt acidofile si pamant cumparat, pt plante cu flori.Trebuie pamant de calitate si prin care apa sa se scurga usor. Amestecul este facut in parti egale si am mai presarat un pic de perlit (ff putin) sau un pic de nisip fin. Inainte de plantare, pamantul a fost tratat cu fungicid si cu insecticid, apoi cu apa clocotita.Dupa ce apa s-a scurs bine, am replantat.

APA – Iubeste apa dar nu suporta excesul. Trebuie udata imediat ce se usuca pamantul. Torn apa pana ajunge in farfurie si planta sanatoasa va bea repede surplusul. Nu am folosit apa direct de la robinet; lasata cel putin 24 h in sticla si apoi am udat. Stropita des pe frunze si pe tulpina. Bobocii si florile sunt  ferite atunci cand stropesc, sau am grija ca apa de pe ele, sa se usuce f. repede.

LUMINA – Planta mea  sta mereu la o fereastra cu orientare S-V. Primeste din plin soarele de dupa amiaza. Avand un pervaz destul de lat, nu ajunge niciodata sa fie lipita de geam. Nu suporta piciorele reci si ca atare, am asezat un cartonas sub farfuria ghiveciului. Ixora mea a trait pana acum cu temperatura minima de 21-24 grade iarna. Vara la cat se ridica temp., in functie de conditiile de afara.Nu a patimit din cauza caldurii excesive.

INGRASAMINT – Raspunde bine la ingrasamant pt plante cu flori, administrat lunar din martie- aprilie,pana in octombrie.

 DAUNATORI – Este atacata de  paianjenul rosu,de aceea o mai stropesc uneori, cu insecticid sau apa cu spirt.Pe timpul cand nu are boboci sau flori, are parte si de dus cu apa calda pana la fierbinte. Am grija  sa inclin usor ghiveciul, ca apa sa nu ajunga la radacini.

INMULTIRE – Am inradacinat pe timpul verii butasi semilemnificati. Am asezat strat de nisip  si apoi amestecul de pamant folosit pt ea in  pahar de unica folosinta. Butasul a fost umezit si dat prin pulbere de inradacinare. Am presarat putin si in pamant, in directia in care am asezat butasul.Pet deasupra. Aerisit la cateva zile.  Cand apar frunze noi, planta este prinsa.

 GENERALITATI – La replantarea unei plante  cumparate, trag usor plasa de la pastila de turba si scutur bine radacinile de perlitul care este in exces, uneori . Indepartez radacinile putrede si apoi replantez.

Sa  aveti un an bun si succes cu florile pe care le cumparati !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *