Adenium  obesum  sau trandafirul desertului , este o planta suculenta ,caudiciforma .

Acest adenium a fost obtinut din seminte.

Acum aproximativ cinci ani ,am cumparat de pe net seminte .Tot de pe net am aflat cate ceva despre plantarea semintelor si despre ingrijirea lui.

Eu am plantat cate doua seminte in pastila de turba , dupa ce au fost tinute cateva ore in apa calduta. Inainte de a folosi pastilele de turba  , le-am oparit cu ceai de musetel  diluat. Semintele au fost plantate orizontal si mai la suprafata. Au germinat foarte repede , in proportie de 80./..

In cateva luni au fost replantati separat , in turba fibroasa si ghivece mititele.

In primii doi ani ,nu am avut probleme cu ei .Au crescut , s-au ramificat usor si aveau caudex pronuntat.

Au fost tinuti in interior, la caldura si lumina puternica pe timpul verii. Iarna au stat mai la racoare si lumina.Am daruit cativa. Nu au inflorit in acest timp.

Dupa doi ani , au avut nevoie de ghivece mai mari si am folosit  compost , in care pamantul pt. suculente era in proportie mai mare. Mare greseala. Nu se dezvoltau si daca uitam sa- i ud , tulpinile se scofalceau si asa au pierit cativa.

Asadar  lipsa apei le dauneaza ca  si udarea in exces.

Am inceput sa-i plantez in pamant fertil si cu drenaj bun.  Vara, i-am dat afara. Atunci au pornit ramificarea si cresterea . De inflorit nu  au inflorit pana in aceasta toamna.

Pierderi au fost si din cauza insectelor. Cei care au fost piscati din varful ramurilor ,au putrezit si au pierit.Chiar daca am incercat sa inlatur partea atacata, nu au fost salvati . De  unde taiam, se ofileau si putregaiul inainta.

Pana la urma am ramas cu doua plante de adenium. Au cinci ani , dar dezvoltare diferita.Unul are 30-40 cm , celalat 10 cm . De ce , nu stiu.Cel mare a inflorit in aceasta  toamna.  A stat in bataia soarelui si i-am administrat de cateva ori , ingrasamat pt. plante cu flori .Are noua brate. Doar pe unul a facut boboci . Sunt bucuroasa ca i-am vazut florile. A meritat asteptarea.

Concluzia este, ca au nevoie de pamant fertil, apa la timp si soare puternic pt. a inflori. De ce nu si putin ingrasamant, pe timpul verii.

 

Va doresc o toamna bogata si flori viguroase ! Succes !