Stephanothis–inflorire

Stephanothis sau Iasomie de Madagascar—planta cu aspect de liana.Lastarii pot creste m in lungime. Din acest motiv , se infasoara in jurul unui suport sau se ridica pe o scarita.Pot aparea si lastari laterali.Acestia cresc mai putin.Are frunze ovale, lucioase si colorate in verde intens pe fata, iar dosul frunzei , este verde  mai deschis.Florile apar  intre frunza si tulpina.Se grupeaza  in buchetele si sunt foarte parfumate.Au forma de stea in cinci colturi si sunt de un alb imaculat.Parca sunt de portelan.

Planta mea este obtinuta din lastar.Lastarul a fost asezat in pamant, amestecat cu nisip fin.Deasupra pet.Radacinile au aparut dupa luni de zile.Din iunie pana in octombrie.Cresterea radacinilor a fost lenta si de aceea, nu a necesitat schimbarea ghiveciului prea des.I-am schimbat ghiveciul o singura data; la cateva luni dupa inradacinare. Atunci i-am adaugat pamant hranitor si permeabil.

Iubeste lumina puternica dar nu soare pe frunze.Pe timpul iernii sta la temperatura de 16-18 grade, dar lumina trebuie sa aiba cateva ore bune pe zi. Este udat cu masura si vara si iarna; numai cand pamantul este foarte bine uscat.Il ud  din belsug si el se bucura daca-l las sa bea apa din farfurie.Asta nu inseamna ca trebuie sa uit cu orele, surplusul de apa.Apa in exces, duce la putrezirea radacinilor si implicit la moartea plantei.Ocazional, il stropesc pe frunze cu apa calduta, sau la temperatura camerei.

Este o planta robusta si indura  atacul daunatorilor.Daca pamantul este infestat , atunci este mai dificil.Planta nu mai creste, frunzele cad fara motiv si flori nu va face in veci.Paianjenul rosu si afidele se aseaza pe nervurile sau pe coditele frunzelor. Apar ca niste puncte foarte mici roscate sau ca o crusta cenusie.Totul necesita stropiri cu insecticid.Acestea le-am patit cu alta planta, care pana la urma a pierit.Am reusit sa salvez lastarul cu pricina.

Dupa 2 ani a inflorit !  Asa, fara sa-l stimulez cu ingrasamant si fara conditii speciale. La inceputul verii, l-am dat afara in balcon. Primeste lumina din 3 parti; E-V-N. Este in bataia vantului si a ploii.Prin august, avea boboci . Inflorirea a inceput de la baza plantei. Acum la sfarsit de septembrie, pe lastari in sus, au aparut alti boboci. Sunt foarte mici. Sper sa se deschida si acestia

A venit toamna ! …Spor la munca ! Recolte bogate !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *