Pachistachis lutea

Pachistachis lutea – spicul auriu sau lumanarica

Planta decorativa, cu frunze de un verde intens si inflorescente in forma de con.Inflorescentele sunt formate din bractee, de culoare galben- aurie.Florile, apar printre bractee si sunt albe la culoare.Forma, asezarea si culoarea inflorescentelor, au dat cu siguranta, numele acestei plante indragite.

Este o planta de durata .Are pretentii modeste si ofera bucurie prin flori, din primavara, pana-n toamna.

Din pacate plantuta mea, a fost cam neglijata in ultimul an.O am de ani buni si ma rasplateste mereu cu flori.

GHIVECI – Tot in ghiveci de plastic este plantat si pachistachisul.Se simte bine si in ghivece de argila dar acestea, se curata mai greu  de calcarul ce se depune pe margini.

PAMANT – Folosesc pentru el un amestec de pamant de gradina, cu pamant de la florarie.Amestecul trebuie sa fie din pamant hranitor si in care sa nu stagneze apa.

APA – Iubeste apa dar nu in exces.Il ud din belsug in timpul verii, dar numai dupa ce se usuca pamantul la suprafata.Excesul de apa duce la putrezirea radacinilor.Lipsa apei duce la caderea frunzelor, caderea sau lipsa florilor si la uscarea plantei.Vara-iarna, este stropit pe frunze  si pe tulpina, cu apa calduta.Iarna este udat mai rar.

LUMINA – Are nevoie de lumina puternica si de caldura, ca sa infloreasca.Nu-l asez in bataia soarelui de vara.Pe timpul verii, sta afara in balcon descoperit.Este mangaiat de soare, de la amiaza pana la asfintit.Razele soarelui nu ajung pe flori si pe frunze.Iarna este asezat pe un pervaz, la loc mai racoros.

INGRASAMANT – Prima portie de ingrasamant, o primeste prin februarie -martie , cand il ud cu zeama de urzici,de cateva ori, la interval de 2-3 saptamani.Mai spre vara, primeste si ingrasamant pentru plante cu flori, la 2 saptamani, in mai-iunie.Toamna , iarasi are ratie de zeama de urzici.

DAUNATORI – Este atacat de nelipsita musculita alba si de paianjenul rosu.Rezista eroic, daca -l stropesc  la timp, cu apa calduta, pana la dusuri fierbinti .La nevoie folosesc apa cu spirt, spray pentru geamuri si nu in ultimul rand insecticid.Dupa stropirea cu diferitele substante , la un interval de timp, stropesc cu apa calduta.La nevoie ,stropesc si pamantul cu si numai cu insecticid si apoi ud planta.

INMULTIRE – Am reusit sa inradacinez din varfuri de lastari, asezati in pamant cu nisip si deasupra pet.Alta metoda de inmultire care am folosit-o, este prin lastari usor lemnificati, care au facut radacini in apa.

GENERALITATI – Eu tund pachistachisul  toamna tarziu si-l ud mai rar pana la aparitia primelor frunze.Ciupirea lastarilor cruzi, duce la o ramificare bogata.

Darul florilor, sa ne aduca bucurie si lumina!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *