Gardenii – ingrijire

Verdele intens al frunzelor , alb galbuiul florilor si parfumul …de gardenie , dau farmec si stralucire acestor minunate plante.  Gardenia Jasminoides  si Gardenia  Kleim s  Hardy, oriunde sunt asezate, raspandesc puritate si bucurie.

Nu sunt plante foarte pretentioase.  Sunt ingrijite la fel.

Ghiveciul cu orificii multe la baza, trebuie schimbat  la un an doi. Atunci cand radacinile ies prin orificii sau la suprafata,  planta are nevoie de alt  ghiveci . Fiind plante micute,  nu au nevoie de ghivece foarte mari.

Pamantul trebuie sa fie usor acid . Eu folosesc pentru ele pamant de padure , in amestec cu turba fibroasa .Aciditatea  o mentin cu zeama de urzici si ingrasamant cu procent ridicat de fier. La mine,  nu au rezistat in pamant  pentru acidofile. Administrez rar ingrasamant.

Au nevoie de umiditate , asa ca le stropesc cat mai des pe frunze. Le ud cand pamantul se usuca la cca 2-3 cm in adancime. Apa trebuie sa ajunga in farfurie .Dupa 15-20 minute arunc ce ramane . Sunt atenta ca pamantul sa fie ud in tot ghiveciul . Trebuie sa fie udate cu apa statuta. Calcarul le distruge. Apa in exces ingalbeneste frunzele. Lipsa apei duce la uscarea frunzelor. In ambele cazuri , daca se prelungeste starea ,planta moare. Frunzele pot sa cada si din alte motive. Daca planta nu este in pericol, acolo unde au cazut frunzele, apar lastari noi.

Iubesc lumina puternica , fara ca soarele de la amiaza sa le atinga florile. Rezista la temperaturi minime , de pana la 10-12 grade.Nu infloresc in prea multa caldura.Acum sunt afara, in coditiile de temperatura din aceasta primavara.Bobocii s-au format prin februarie. Au ramas pe lastari . Sa vedem ce va urma.

Sunt atacate de paduchele lanos si de paianjenul rosu. Lupta mare cu daunatorii . Parca nimic nu-i mai starpeste .Grija ca umiditatea sa nu fie prea mare.Apa prea multa  , duce la putrezirea radacinilor si de aceea, eu nu le tin in pamant reavan.

Se inmultesc prin butasi in perioada mai – iunie.Am reusit sa inmultesc gardenia jaminoides din butasi tinuti in apa, sau asezati sub pet. Procesul dureaza cel putin doua luni.

Pace si bucurii de la Dumnezeu ! Christos  a inviat !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *