Frunze si flori  ce se ivesc gingase si sfioase dintr-un bulb  – Cyclamen.

Frunzele  sunt de culoare verde intens si au desene  gri -argintiu.

Florile au culori variate  , de la nuante  pastel, la nuante intense sau chiar in combinatie de culori.Unele varietati au flori parfumate. Infloresc  aproape tot anul. Nu arunc  niciodata bulbul sanatos dupa inflorire.Planta va inflori multa vreme daca are conditii bune.Dupa scuturarea florilor se formeaza seminte.

GHIVECI – Trebuie sa fie de marime potrivita cu marimea bulbului. Schimb ghiveciul la doi ani.

PAMANT – Se simte bine in pamant de padure. Pamant de frunze in amestec cu pamant  usor nisipos si din magazin,  folosesc o turba fibroasa. Bulbul se aseaza cam trei sferturi in pamant.

APA – Ud planta in farfurie sau pe deasupra , usor , pe langa marginile ghiveciului. Cantitatea de apa variaza in  functie de umezeala din aer  si de compozitia pamantului. Uneori apa trece prin sol si atat. Solul nu se umezeste .Fara apa ,bulbul se ofileste . Apa in exces duce la putregai. In ambele cazuri planta piere.Are nevoie de apa statuta.Pe timpul infloririi primeste apa mai des.Nu trebuie uitata apa in farfurie.Dupa ce au cazut frunzele si florile, reduc udatul.

LUMINA – Pe pervaz nord – vestic se simte ca acasa. Are nevoie de lumina puternica,dar nu cu soare pe frunze si pe flori. Temperaturile  cuprinse inte 16 -21,22 grade stimuleaza inflorirea  acestei primuline.Caldura excesiva nu-i prieste si vara intra in repaus. Ghiveciul cu bulbul fara flori si frunze , este aseazat la umbra, pana la sfarsitul verii.De regula , atunci incepe inflorirea.

INGRASAMANT – Nu folosesc ingrasamant pentru plante cu bulbi.Am constatat ca bulbul piere  mai repede.

DAUNATORI – Capusa  cyclamei, ce se aseza pe dosul frunzelor. Apare de la umezeala excesiva.Tot de la umezeala mare ,tuberculul poate putrezi.Viermisorii din sol ,care sfredelesc si se hranesc  cu partea din pamant a plantei.

INMULTIRE – Acum cativa ani ,am obtinut planta din seminte. Nu a durat mult si nu i-am vazut florile.In schimb ,am reusit sa pastrez si patru ani o cyclama.

GENERALITATI – Cyclama ,este o planta foarte cautata, indragita si daruita. In zile de iarna aduce culoare si veselie in jurul nostru. Florile ei dureaza saptamani, daca aerul nu este foarte uscat. Inflorirea este de durata ,dar ideal este sa cumparati planta cu boboci mai multi decat flori. Atunci puteti participa la miracolul deschiderii bobocilor.

HRISTOS A INVIAT !