Ingrijire azalee

Azalee sau Rhododendron, arbust  decorativ prin flori. Florile sunt simple sau batute si apar in diferite culori.

Este o planta pretentioasa. Ingrijita cu atentie, rasplateste cu flori minunate.

Am observat ca azaleea copacel, este mai rezistenta si chiar daca se deterioreaza coroana, lastareste pe tulpina si in acest fel, planta dureaza mai multa vreme. In conditii de apartament, am reusit sa pastrez 3-4ani azaleea copacel rosie, care s-a ramificat si este o adevarata tufa acum.

GHIVECI – Folosec pentru ea, ghiveci  de marime potrivita, din plastic sau din lut ars.La ghiveciul din lut ars, am grija ca baza sa fie mereu stearsa cu solutie de otet si apa.Acolo se strang tot felul de daunatori, si in acest fel indepartez pericolul si asigur aciditate plantei.Ghiveciul il schimb la 1-2 ani. In general, planta,, cere ,,acest lucru prin caderea frunzelor, sau la ghiveciul din plastic ies radacinile prin orificii.

PAMANT – Azaleea are nevoie de pamant acid.Trebuie un pamant de buna calitate in care radacinile sa stea lejer .Se gaseste in florarii sau cand am de unde, strang scoarta de conifere cu pamant de la poalele lor.Mai adaug putin nisip foarte fin, un pic de turba fibroasa sau pamant de frunze.Totul foarte bine dezinfectat cu zeama bordeleza si apoi cu apa calduta din belsug. Las sa se usuce si replantez.

APA – Are nevoie de apa statuta sau de apa de ploaie.O ud din belsug, iar intre doua udari, las pamantul sa se usuce la suprafata.Stropesc mereu cu apa calduta si am grija ca apa, sa nu atinga bobocii si florile, pe timpul iernii.Atunci umezeala pe flori, duce la brunificarea si pierderea lor.Si lipsa apei poate duce la pierderea frunzelor si a florilor.Apa in exces duce la fainare sau putregaiul cenusiu.La temperaturi scazute ,apa mai putina.

LUMINAVrea lumina din plin si chiar poate suporta razele soarelui de rasarit sau de asfintit.La mine sta in balcon cu orientare s-v, din aprilie pana la primele dimineti geroase de octombrie sau noiembrie.Este adusa apoi in casa la fereastra nordica.Avand o temperatura medie de 19-20 grade infloreste toata iarna.Chiar daca a avut calorifer in apropiere, nu a protestat, cata vreme nu am uitat sa o stropesc si sa o ud.

INGRASAMANT – Rasfatata de cateva ori pe an cu zeama de urzici, care este un deliciu pt acidofile .Pe timpul verii primeste ingrasamant pt acidofile, dar foarte rar.Si excesul de ingrasamant poate duce la deteriorarea radacinii de azalee si la pierderea plantei.

DAUNATORI Paianjenul rosu, putregaiul si fainarea.Stropirile dese cu insecticid si cu apa calduta indeparteaza paianjenul.Cand planta este atacata se pune insecticid  pe pamant , in farfuriuta si se uda din plin. Surplusul se indeparteaza.Putregaiul se evita prin udare corecta si dezinfectarea pamantului cu zeama bordeleza.

INMULTIRE—Nu am incercat sa inmultesc aceasta planta.

GENERALITATI – Am constatat ca azaleea „copacel” este mai rezistenta.

Azaleea mai mica este pretentioasa, mai ales la replantare si la despartirea lastarilor, mare atentie trebuie sa acord.Pamantul in care le gasesc la cumparare are un aspect buretos si uneori radacinile, sunt sufocate de substantele folosite pentru inradacinare.Scutur bine radacinile, indepartez pe cele deteriorate si replantez.Dupa trecerea florilor, trec la corectarea usoara a lastarilor indiferent de anotimp. Apar lastari noi si planta va inflori mai bogat.

NU SUPORTA PAMANTUL SI APA CU CALCAR!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *