Aucuba japonica

Aucuba  japonica sau copacul de aur – un arbust decorativ prin frunze. Are crestere lenta in inaltime. Se ramifica fara stimulare prin taierea ramurilor sau prin ciupirea lastarilor.Sunt mai multe soiuri; cu variegatia frunzelor – cu stropi aurii pe frunze sau cu frunzele aproape complet aurii… Arata bine si in interior si in gradini sau pe terase. Frunzele sunt lucioase si zimtate pe margini. Farmecul lui, este de la aspectul frunzelor si de la bobitele ce se formeaza dupa scuturarea florilor. Infloreste acum in primavara. Pe timpul verii pana spre iarna, lucreaza la formarea si colorarea bobitelor. Procesul acesta este conditionat de lumina si caldura. Florile sunt nesemnificative. Am si eu o plantuta cu frunzele stropite cu aur.

GHIVECIUL folosit, este pe marimea plantei si are multe si largi orificii. Tolereaza si ghiveci de lut ars.

PAMANT – Am folosit pentru aceasta planta, pamant de gradina in amestec cu pamant de padure. Da semne ca-i place. A trecut cu bine iarna.

APA – Pimeste la uscarea pamantului intre doua udari. Apa in exces, duce  la ingalbenirea  si caderea frunzelor si la putrezirea radacinilor. Lipsa apei provoaca brunificarea frunzelor. In ambele cazuri daca starea se prelungeste, planta moare. Are nevoie de stropiri dese cu apa, pe frunze si pe tulpini.

LUMINA – Are nevoie de lumina . Accepta pe perioade scurte si umbra. Nu tolereaza soare pe frunze si temperaturi foarte ridicate. La mine pe timpul verii, este asezat in balcon cu orientare vestica. Este ferit de razele soarelui. La jumatatea  lui noiembrie l-am adus in casa. La sfarsit de februarie, l-am infofolit bine  si l-am dat afara in balcon descoperit. Acum se pregateste sa infloreasca. Am vazut prin gradini, plante de aproape 2 m si puternic ramificate. Sunt plantate pe langa ziduri, la locuri ferite. Stau acolo tot anul, perioade lungi de timp.

INGRASAMANT – Planta mea, de 1 an este la mine. Nu a primit ingrasamant pana acum. Am mai avut un astfel de arbust. Am incercat sa-l tin in balcon pe timpul iernii. Culmea este, ca l-am pierdut la sfarsit de martie. L-am descoperit prea devreme si a degerat. Avea 3 ani. Nici acesta nu a primit ingrasamant.

DAUNATORI – De cand ingrijesc plantuta aceasta, nu am observat atacul daunatorilor pe frunze. Daca este udata corect si stropita cu apa calduta, nu are probleme. Preventiv, pamantul este tratat inainte de plantare.

INMULTIRE – Foarte greu, am reusit sa inmultesc din butasi cu calcai. Au facut radacini in apa si apoi am plantat.

GENERALITATI – Este o planta potrivita pentru terase, curti sau incaperi  largi si luminoase.

O mana de pamant, o samanta sau un lastar, cativa stropi de apa, un pic de atentie si cu ajutor de la DUMNEZEU, o planta prinde viata si aduce bucurie in jurul nostru dar mai ales hrana zilnica.

HRISTOS  A  INVIAT !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *