Lantana

O planta cu aspect deosebit pe timp de vara.Creste in forma de tufa,dar unele soiuri au ramuri curgatoare.Frunzele sunt de culoare verde inchis si sunt aspre la pipait. Strivite usor emana un parfum discret;de lamaie de exemplu.Nu toate soiurile au acelasi parfum al frunzelor.Florile sunt micute si grupate in inflorescente rotunde.Unele soiuri au culoare unica a florilor; galbena sau alba…Cele mai multe au flori multicolore.Parca sunt stropi din curcubeu.Am intalnit florari care numesc lantana -,,floarea caleidoscop,,.Uluitoare este schimbarea nuantelor de la boboc la floarea deschisa, pana la formarea inflorescentelor .Si florile au parfum discret, ce difera de la planta la planta.Infloreste bogat din primavara pana-n toamna.Dupa scuturarea florilor se formeaza fructe si seminte.

Prin schimb de plante, am obtinut trei lastari de lantana.Acum cand s-au marit, le-am plantat pe toate trei in GHIVECI de plastic, cu orificii largi .Fiind trei plante in acelasi ghiveci , le-am corectat coroana si le-am mai taiat din radacini.Oricum ghiveciul este maricel.Se simt bine deocamdata.

PAMANT–Le-am plantat in pamant hranitor de gradina,combinat cu pamant de la florarie.La baza ghiveciului, am asezat strat de nisip grosier.Le place. Au inflorit abundent toata vara.

APA–Lantana are nevoie de apa din belsug pe timpul verii. Lipsa apei, duce la ofilirea si caderea frunzelor si a florilor.Daca nu se prelungeste perioada de seceta, planta isi revine.Apar boboci noi si acolo unde au cazut frunzele, se ivesc alti lastari .Iarna primeste apa mai putina.Mereu trebuie lasat pamantul sa se usuce intre doua udari.

LUMINA-Vara sta la lumina puternica dar nu in bataia soarelui.Afara in balcon deschis, se simte excelent.La sfarsit de octombrie, este adusa in interior pe pervaz la lumina si temperatura de 14-16 grade. Anul trecut a  inflorit in februarie.

INGRASAMANT–Primavara nelipsita zeama de urzici, diluata.Pe timpul verii , rar, ca si celelalte plante , primeste ingrasamant pentru plante cu flori.

DAUNATORI–Paianjenul rosu si bineinteles musculita alba.Acestea ataca frunzele , bobocii si florile.Preventiv stropesc cu apa calda . In unele cazuri , vara pe caldura si umezeala folosesc si insecticid sau spirt diluat cu apa.Este de rau cand musculita-si lasa larvele in pamant.Uneori, un dus cu apa fierbinte care sa curga din belsug, (odata cu apa se scurg si daunatorii) rezolva problema.

INMULTIRE–Am reusit sa inmultesc din lastari tineri.Asezati in pamant cu nisip si acoperiti cu pet, sau lasati in apa pana la formarea radacinilor. Radacinile trebuie sa fie destul de mari cand sunt plantati.Se dezvolta destul de greu.Abia dupa cateva luni incep sa creasca.

GENERALITATI–Uneori pe timpul iernii ramane fara frunze . Daca tulpina are seva si este scurtata la 10-15cm, lasata la lumina si racoare , cu cantitatea de apa redusa,  in timp isi revine. Atunci se aduce la temperatura mai ridicata si se trece la udare normala.

Minunate sunt clipele petrecute langa cei dragi. Sunt inegalabile. Sa invatam sa pretuim astfel de momente ; daruri scaldate in lumina sarbatorilor. Va doresc un an bun! La multi ani !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *