Cestrum Newellii si Cestrum Nocturnum-alte plante primite in dar.

Multumiri si salutari, doamnelor! Sa fiti convinse, ca am daruit si eu mai departe.

Cestrum Newellii , a sosit la mine sub forma de lastari.A inradacinat repede si in cateva luni a inflorit.

Florile sunt tubulare si inodore.Au o culoare rosie catifelata la exterior.Interiorul este colorat in rosu -portocaliu.Se deschid pe rand, pana se formeaza un ciorchine.Daca are conditii prielnice, acest cestrum, infloreste de mai multe ori pe an.Florile sunt de durata si se deschid ziua.

Cestrum Nocturnum, a fost o plantuta de vreo 20 cm.Cu el am avut emotii .Mi s-a spus, ca este una dintre cele mai parfumate plante si aproape nu mai stiam unde sa-l plasez, ca sa nu sufere.In primul an, sufocandu-l cu grija , a avut o crestere lenta.I-a lipsit lumina. A inflorit dupa doi ani.Florile sunt ca niste gornite, de culoare alb -galbuie.Sunt foarte parfumate, de la asfintit pana in zori. I se spune iasomie de noapte, doamna noptii si mai are alte cateva denumiri.Au parfum de lapte, miere si porumb fiert.Se deschid mai mult  noaptea, se grupeaza  in ciorchini si sunt de durata.La mine a inflorit toamna.

In ceea ce priveste ingrijirea lor , am observat ca au cam aceleasi cerinte.

 

 GHIVECI-Chiar daca au crestere rapida si ajung adevarate tufe, daca sunt lasati, si unul si celalalt ,sunt plantati in ghivece de marime potrivita.Importante sunt orificiile de la baza ghiveciului.Cu cat sunt mai multe si mai largi , radacinile au o buna aerisire.

PAMANT-Am incercat numai cu pamant de gradina. Nu le-a mers.Se simt bine in pamant hranitor , usor si aerisit.Atunci cand il strangi in palma nu se face cocolos.Daca prin udare, mai scade pamantul din ghiveci, adaug la suprafata cat este necesar.

 APA-Sunt plante care au nevoie de apa multa, pe timpul verii.Iarna primesc apa mai putina.Le pulverizez frunzele si tulpinile in orice anotimp.Lipsa apei, duce la deshidratare si la moartea plantei.Excesul de apa, provoaca putrezirea radacinilor.

LUMINA-Au nevoie de loc puternic luminat.Nu stau in bataia soarelui.Vara sunt dusi afara. Stau in balcon descoperit, din aprilie pana la inceput de noiembrie.Ierneaza in interior, la o temperatura de 16-18 grade.La aceasta temperatura, cestrum Newellii , a inflorit si iarna.Acest cestrum accepta si temperaturi intre 7-10 grade.Cu cestrum nocturnum nu am riscat la aceste temperaturi.

 INGRASAMANT-Nu au fost stimulati cu ingrasamant .Au crescut si au inflorit fara probleme.

DAUNATORI-Daca pamantul, nu este plin cu oua de insecte sau de viermisori,nu sunt mari probleme cu daunatorii. Musculita alba, ce-i mai viziteaza.Solutia diluata de spalat geamuri, ajuta.Stropesc din belsug, evitand sa ajunga in pamant.La 30 min., pulverizez cu apa calduta. Arata ca dupa o ploaie zdravana.

INMULTIRE-Inradacineaza destul de repede. Se obtine planta noua, din lastari asezati in pamant, cu pet deasupra. La fel de bine, pot face radacini si in apa.In acest caz,  plantez, cand radacinile sunt destul de puternice.De primavara pana toamna, am obtinut plantute noi.

GENERALITATI-Au crestere rapida si pot ajunge tufe. Se si ramifica foarte mult.Eu le mai tai ramurile.Este necesar, pentru ca nu au loc in spatiul destinat lor.  Nu sunt plante pretentioase. Merita un pic de atentie.  Aduc un strop de bucurie.

 

Domnul, sa binecuvanteze cununa anului, care a inceput! La multi ani!