Scutellaria Costaricana

Planta arbust, cu frunze de un verde intens. Frunzele sunt usor arcuite spre interior si au nervuri proeminente. Pe tulpina, de la baza frunzelor, formeaza lastari noi. Florile cu aspect tubular, sunt de culoare rosie -portocalie. Se grupeaza in inflorescente si nu sunt parfumate. In conditii optime de temperatura si lumina infloreste si iarna.

GHIVECI–Am observat ca se simte bine in ghiveci mai mic: parca -i place cu radacinile un pic mai stranse. Avand radacinile iesite putin de la suprafata pamantului, am avut surpriza sa vad ca lastareste si de pe radacini, nu numai de pe lastari.Ca si celelalte plante si ea are parte de ghiveci de plastic, cu orificii multe si largi.Asa au parte de buna aerisire si apa nu stagneaza in ghiveci.

PAMANT–Nu are pretentii la pamantul folosit.Este plantata intr-un amestec de pamant de florarie si nisip. Pamantul de la florarie are in compozitie si urme de perlit.Este un pamant ce se usuca destul de repede.

APA–Se poate numi ,,setila,, aceasta plantuta.O ud din belsug, atunci cand se usuca pamantul.Vrea stropiri dese pe frunze, cu apa la temperatura camerei.

LUMINA–Si de lumina este o mare iubitoare.Nu tolereaza soarele pe frunze.Ca sa lastareasca si mai ales sa poata inflori, are nevoie de lumina puternica .Vara sta afara in balcon descoperit, iarna la geam la o temperatura de cca 18 grade.Spre sfarsitul iernii, deja are boboci. Anul acesta, inflorea mai devreme daca nu avea ,,oaspeti,,.

INGRASAMANT–In martie, aprilie, primeste zeama de urzici de cateva ori. Concentratie destul de mica. Pe timpul verii, daca nu uit, primeste si cate un pic de ingrasamant pentru plante cu flori.

DAUNATORI–Musculita alba este,, prietena,, ei. Cand nu  stropesc  dosul frunzelor cu apa, este prezenta; ca doar ,,casa nematurata, musafiri asteapta,,.Lasand gluma, nu e de gluma cu aceste ganganii.Cand apar pe frunzele acestei plante, trebuie sa insist cu insecticid.Frunzele avand aspectul care-l au, le ajuta sa se ascunda si de multe ori scapa neobservate pana cand formeaza colonii.

INMULTIRE–Pana acum, nu am incercat sa inmultesc. Acum cateva zile, am asezat un varf de lastar in pamant cu nisip.Sa vedem ce va urma.

GENERALITATI–Lumina, caldura moderata si apa din plin sunt de folos, pentru ca aceasta frumoasa planta sa poata inflori aproape tot anul.

Calendaristic, iarna este pe sfarsite.Probabil, se va uita cu nostalgie la ce a fost si va urma si un fe-martie cu zapada mieilor, a babelor…Primavara, va veni fara indoiala.Virtual, va trimit un buchet de  ganduri bune si va doresc, ghiocei …in suflete, nu la tample!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *