Dipladenia si Mandevilla – ingrijire

Sunt plante cataratore. Au aspect placut. Florile au culori variate si parfum discret.

Planta alba am primit-o acum 2 ani. Era un puiut  inradacinat de o prietena. S-a adaptat la conditiile oferite de mine. A avut o crestere si o inflorire moderata. Florile au un parfum usor camforat.

Planta rosie (un rosu – grena) a fost cumparata acum 3 ani . A fost o planta destul de mare. A crescut pe timpul verii si a inflorit abundent din mai -iunie pana la sfarsit de octombrie. Si florile ei au un parfum discret si usor camforat.

Planta galbena am primit-o la inceputul verii. Planta matura cu o mare de flori. A inflorit abundent toata vara.  Florile au parfum de iasomie. La sfarsit de august, au inceput sa se ingalbeneasca frunzele si sa se pateze. Radacinile iesisera din ghiveci si aveau aspect neplacut. La schimbarea ghiveciului am constatat ca si cele  din interior erau usor afectate. Am indepartat o buna parte din ele. Am schimbat pamantul si ghiveciul. Simultan am stropit cu insecticid . Planta incepe sa-si revina si sa formeze alti boboci.

Ca pentru majoritatea plantelor mele si pentru acestea folosesc :

GHIVECI – Ghiveci de plastic cu orificii largi la baza. Este schimbat pe masura ce planta creste. Pentru ele folosesc ghivece ce se pot suspenda. Chiar daca nu sunt prea pletose, acestor plante, le place la inaltime.

PAMANT– Sunt plantate in pamant pt plante cu flori, in amestec cu pamant de padure si foarte, foarte putin nisip fin.Totul din plin udat sau stropit cu insecticid si fungicid, inainte de plantare.Daca nu respect regula dezinfectarii, patesc ce am patit cu mandevilla galbena.

APA – Apa primesc din abundenta vara. Asta inseamna ca le ud zdravan pana ajunge apa in farfurie. Dupa 15-20 minute, arunc surplusul. Intre doua udari pamantul trebuie sa se usuce. Iarna primesc apa cu moderatie. Apa folosita este tinuta in recipient cel putin 24 ore inainte de udare; apa statuta.

LUMINALe place lumina. Vara stau in plin soare, la temperatura  timpului. Iarna au parte de lumina nordica si o temperatura de 16-18 grade. Sunt asezate cam la 50 cm de geam, dar primesc lumina din trei parti.

INGRASAMANT – Nelipsita zeama de urzici este benefica si pentru ele.Primesc de 2-3 ori pe vara si ingrasamant pentru plante cu flori.

 DAUNATORI – Le dauneaza apa in exces. Sunt atacate de paianjenul rosu, de afide si de musculita alba. Mai nou, mandevilla citrina a fost invadata de viespi micute. Acestea au fost atrase de sucul  lipicios pe care planta-l secreta, dupa scuturarea florilor. Banuiesc ca petele de pe frunze, lor se datoreaza. Ca tratament mai folosesc si apa cu spirt sau solutie pentru curatarea geamurilor. Dupa cateva ore, stropesc din plin cu apa calduta. Atunci cand planta este cu roi de musculite in jur, trebuie insecticid.

INMULTIRE – Nu am reusit sa inmultesc. Am incercat cu citrina . Am tinut lastar in apa. Au cazut frunzele. Nu am avut de unde taia altul ca sa asez in pamant… la vara…

GENERALITATI – Am observat ca acolo unde tai din aceste plantute, lastarul se usuca pe cativa cm, in general pana la primul nod. Am gresit  si nu am tinut cont de regula de baza, aceea de a verifica planta cum este adusa acasa.

Toamna se numara bobocii; se spune.Va doresc o toamna bogata si florile numarate acum, sa le numarati la fel de frumoase si la primavara!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *